Skip to main content

Leerlingen Martinuscollege scoren met project Match2Work

Een presentatie die leerlingen van het Martinuscollege in het kader van het project Match2Work hebben gemaakt voor HV Oud Stede Broec, is eind januari gekozen tot meest succesvolle eindresultaat in de categorie 'vrijwilligerswerk'. Naast het Martinuscollege deden in onze regio ook O.S.G. Westfriesland, Horizon College, D'Ampte uit Hoorn en De Dijk uit Medemblik mee aan dit landelijke project.

Het projectbureau Prodico is Match2Work gestart om leerlingen uit het voortgezet onderwijs actief te laten kennismaken met bedrijven en instellingen. In Stede Broec zijn minder deelnemende bedrijven en instellingen dan in de omgeving van Hoorn. Daarbij komt dat we met HV Oud Stede Broec graag meer jongeren willen betrekken bij de lokale geschiedenis. Het initiatief Match2Work sluit hierbij goed aan. Vandaar dat wij graag ingingen op het verzoek van Prodico om met onze vrijwilligersorganisatie aan te sluiten bij het project.

Drie groepen met uiteenlopende presentaties

Drie groepen gingen aan de slag voor Oud Stede Broec. De opdracht was iets te bedenken om leeftijdgenoten te betrekken bij (aspecten van) lokale geschiedenis. Hoe, dat mochten ze zelf bepalen: een vlog, een powerpoint presentatie, een verslag, een spel, een belevenis of heel iets anders. Alle groepen konden zich inlezen in de geschiedenis van Stede Broec, onder andere via deze website en onze Facebook pagina. Ook zijn alle leerlingen op bezoek geweest in ons historische onderkomen aan de Zesstedenweg 227. Hier hebben ze kennisgemaakt met Gérard van de Nieuwenhuijzen en ondergetekende. Natuurlijk konden ze altijd terugkoppelen naar ons, maar zelfstandig werken en samenwerken in groepjes was de norm bij deze opdracht.

Presentaties en eindresultaat

Twee groepjes kozen voor een Powerpoint presentatie. Beide gaven in vogelvlucht de geschiedenis van de laatste eeuw weer, met beelden van het wapenschild van Grootebroek, molen Ceres, de Zouaven, de Overhaal, de groenteveiling, etc. Het derde en winnende groepje (Lynn, Lotte, Tess en Rebecca) had een andere insteek, namelijk: de keuken van vroeger. Met oud keukengerei (uit ons museale pand), recepten en gerechten van vroeger en - niet te vergeten - snoepjes en lekkernijen om uit te delen, werd dit tastbaar gemaakt.Ter ondersteuning was er een affiche met reclame voor de historie bij Oud Stede Broec. Als activiteit om jongeren te betrekken, stelden zij voor een maaltijd van vroeger te bereiden en een historische 'escape-room' in te richten.

En hoe nu verder?

Na afloop van de presentatie vroegen we de leerlingen hoe ze het vonden om hieraan deel te nemen. Ze vonden het leuk en ze hebben er veel van geleerd. Dit gold zowel voor de onderwerpen en de opdrachten als voor het samenwerken. Ook veel ouders waren deze avond aanwezig en zij hadden tijdens de voorbereiding natuurlijk al kennisgenomen van het project. De meesten van bovengenoemde leerlingen kwamen uit Andijk, Wervershoof en slechts enkelen uit Stede Broec, waardoor de binding met de lokale geschiedenis iets minder is. Maar de polder Het Grootslag hebben alle genoemde dorpen van oudsher gemeenschappelijk.

In het bestuur van HV Oud Stede Broec moeten we dit project nog evalueren, zodoende dat we nog geen uitsluitsel kunnen geven over deelname volgend jaar. Maar een leerzame eerste kennismaking met interessante bijdragen vanuit de leerlingen is het zeker geweest.


Mede namens Gérard van de Nieuwenhuijzen,
Wim Kersten.