Filmopnames: Stede Broec in de Gouden Eeuw
Vertellers Jan ruiter en Rien Broersen zitten voor een zogenaamde Greenscreen tijdens de opnames. Op deze wijze kunnen er afbeeldingen achter hen geprojecteerd worden.
De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een educatief programma voor het basisonderwijs.
De Blauwe Schuit uit Hoorn, de Westfriese bibliotheken, het Westfries museum, de Stichting Archeologie Westfriesland en de Vereniging Oud Stedebroec werken nauw samen aan een uniek project dat in Oostelijk Westfriesland draait in het basisonderwijs in het kader van het project Cultuleren.
Cultuleren is de naam van een project voor alle scholen in Westfriesland, mogelijk gemaakt door financiële mogelijkheden geboden door de Westfriese gemeenten aan de ene kant en rijkssubsidie aan de andere kant. De gemeente Stede Broec dient als pilotgemeente voor een breed uit te zetten cultuurprogramma.
Het is de bedoeling dat de kinderen zich bewust worden hoe het er hier in de Gouden Eeuw uitzag. Binnen de Vereniging Oud Stede Broec zijn twee vertellers geselecteerd die op ludieke wijze over de Gouden Eeuw praten, op deze manier worden diverse bijzondere dingen uit de Gouden Eeuw besproken. Ook is er een archeoloog ingeschakeld die op deskundige wijze uitleg geeft wat er zoal gevonden is en waar het voor diende. Dit is allemaal gefilmd en wordt in een stuk van ongeveer een kwartier weergegeven.
Scholen die het educatieve programma gaan uitvoeren, krijgen een grote diversiteit aan opdrachten. De leerlingen leren spelenderwijs de historie van hun omgeving beter kennen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld pottenbakken, (lederen) geldbuidels maken maar ook allerlei andere leerzame actieve opdrachten uitvoeren.
Frank Pennekamp